Ensimmäinen päivä

Aloitin päivän valitsemalla kuvan valokuvista, joita olin ottanut viime viikolla. Tehtävä oli vaikeampi kuin kuvittelin. Projektia suunnitellessa tein tietoisen valinnan, että haluan ottaa itse valokuvat ja näin ollen sävellysprosessini alkaa itseasiassa jo tuosta kuvanottohetkestä. Valinnat joita teen kuvaa ottaessa vaikuttavat itse sävellykseen: mistä kohteesta otan kuvan, minkälainen tunnelma kuvaushetkellä on ja miten rajaan kuvan. Kamera jolla kuvaan on Olympus E-PL2 -digitaalikamera.

Ensimmäisen viikon kuvaksi valikoitui melko tavanomainen maisemakuva. Otin kuvan Kesälahdella, erään talon pihalta jossa olimme keikalla. Pidin kuvan suurpiirteisyydestä ja että siitä voisi saisi aikaan vaikka minkälaisen biisin. Valokuva muistuttaa hieman maalausta. Halusin myös tietoisesti valita aurinkoisen kuvan, koska minulla on tapana säveltää melko synkkiä kappaleita, ja halusin yrittää säveltää kesäisen biisin. Luulen, että se minkälainen valo valokuvissa on tulee vaikuttamaan hyvin paljon kuvien tunnelmaan ja sitä kautta myös kappaleiden tunnelmaan.

Kun kuva oli valittu, asetuin pianon ääreen. Piano on minulle luonnollisin soitin säveltäessä ja siksi se tuntui tänään turvalliselta valinnalta. Jatkossa aion käyttää myös muita soittimia. Aloitin valitsemalla sävellajin, joka mielestäni kuvaisi kuvan tunnelmaa ja lähdin improvisoimaan melodioita sen pohjalta. Valitsin F-lyydisen. Hetken improvisoidessani mieleeni tuli, että kappale voisi olla valssi, näin juhannusviikon kunniaksi. Eihän siitä kuitenkaan tavallista valssia tullut vaan laitoin sen menemään 5/8-tahtilajiin. B-osa lähti menemään 7/8-tahtilajiin. Minulle vakiintui eräs melodia-aihio, joka oli kuitenkin hieman korkea äänialalleni. Tiputin sävellajin C:hen ja samalla hetkellä se muuttuikin molliksi. Se siitä duurisesta aurinkokappaleesta.

Ensimmäiseksi syntyi kuitenkin biisin nimi. Minulla on usein tapana keksiä kappaleille nimet, ennen kuin ne ovat edes syntyneet. Valitsen aiheen, jonka ympärille alan biisiä rakentamaan. Nimestä syntyi muutamia lauseita, joita sovitin rytmisesti sopimaan melodiaan.

Sain siis tehtyä ensimmäisenä päivänä kappaleelle nimen, melodian, joitakin sointuja ja lyriikoita. Tein myös alustavan nuotin Sibelius-nuotinnosohjelmalla. Huomenna aion keskittyä enemmän lyriikoiden työstämiseen ja kappaleen sovittamiseen. Mietin myös minkälaisella kokoonpanolla aion äänittää demon.

 

Kuva

 

-Minttu

Kommentoi

Your email address will not be published. Required fields are marked *